Proceduri simplificate pentru valorificarea punctelor ANRP
- februarie 13, 2019
- Posted by: Vlad Neacsu
- Category: Blog
Punctele ANRP se acordă cu titlu de despăgubire pentru proprietarii unor bunuri imobile din timpul regimului comunist. Numărul mare al celor ce nu au fost despăgubiți de stat și care au acționat statul român în instanță la CEDO, a determinat adoptarea unui cadru legislativ care să ofere protecție acestor persoane.
Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților evaluează cererile persoanelor prejudiciate și fixează sistemul de compensare. Deși reglementările legislative sunt destul de clare și se consideră că cel mai just mod de recompensă este chiar restituirea bunurilor în natură, în situația în care acestm lucru nu mai este posibil, ANRP a stabilește sistemul de compensare pentru fiecare solicitant.
Punctele ANRP, ce au o valoare nominală de 1 leu fiecare au rolul de a le oferi asigurări proprietarilor cu privire la modalitatea de
recompensare.
Valorificarea punctelor ANRP este foarte simplă. Există doar doua modalitati:
- valorificarea punctelor ANRP la stat, însă nu mai mult de 20%/an prin intermediul procedurilor simplificate pentru valorificarea punctelor ANRP
- vanzarea punctelor ANRP in piata, transparent si corect
Ce înseamnă proceduri simplificate pentru valorificarea punctelor ANRP?
Legea 111/26.05.2017 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 98/2016 arată în ce constă procedura simplificată pentru valorificarea punctelor ANRP. Potrivit legii, cei ce dețin puncte ANRP care doresc să le vândă pot trimite prin poștă documentele necesare pentru valorificarea acestora, nefiind nevoie să se deplaseze până la sediul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.
Până la aprobarea legii nr 111/26/05.2017 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 98/2016 titularii punctelor ANRP erau nevoiți să se deplaseze la sediul ANRP pentru a solicita valorificarea punctelor în numerar. În cazul în care nu se puteau deplasa personal puteau solicita valorificarea punctelor în numerar prin mandatar, însă în acest caz era nevoie de o procură
autentificată la un notar public.
Documentele necesare pentru valorificarea punctelor în numerar Pentru a beneficia de valorificarea punctelor, cu ajutorul procedurii simplificate, solicitantul trebuia să transmită prin poștă către ANRP următoarele documente: decizia de compensare sau certificatul care demonstrează calitatea de deținător de puncte, copia actului de identitate, dar și cererea de valorificare. Dacă documentele acestea sunt depuse de mandatar, este nevoie și de depunerea procurii speciale, în original și copie legalizată.
În baza acestor documente, o comisie din cadrul ANRP analizează cererea și emite titluri de plată. Ținând cont de faptul că sumele nu pot fi restituite integral, ci parțial (câte 20%/an), legea 111/2017 a eliminat obligația titularului punctelor ANRP de a depune anual cerere pentru rambursarea tranșelor de bani. Mai exact, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților va emite titlurile de plată pentru tranșele cuvenite pentru cei 5 ani de restituire. Procedura simplificată pentru valorificarea punctelor în numerar este utilă deținătorilor de puncte ANRP, scutindu-i de drumurile dintre instituții pentru a beneficia de drepturile ce li se cuvin, potrivit legii.