În așteptarea reluării plății punctelor ANRP

În curând va expira moratoriul asupra plăților și emiterii titlurilor de plată înbaza punctelor de despăgubire. Ordonanța 90/2023 cunoscută dreptordonanța austerității a suspendat de la 1 noiembrie anul trecut plățile efective și emiterea de titluri de plată în baza Legii nr. 165/2013 şi a Legii nr. 164/2014 pentru o perioadă de cinci luni.

Și în perioada suspendării, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a primit și procesat cererile de valorificare a punctelor în numerar, dar titlurile de plată vor fi emise după 1 aprilie 2024.
Tot de la această dată trebuie să reînceapă plata sumelor stabilite până la data de 31 octombrie 2023 şi neachitate de Ministerul Finanţelor.

Ca de fiecare dată, plățile vor depinde de nivelul cheltuielilor bugetare. Anul trecut suspendarea a apărut tocmai ca urmare a încercărilor Guvernului de a ține sub control deficitul bugetar. Moratoriul de cinci luni va crește și mai mult declajul dintre momentul emiterii titlurilor de plată și plățile efective făcute de la buget. De exemplu, ministerul de finanțe făcea în prima parte a lunii iulie 2023 plăți în baza titlurilor emise la final de februarie și început de martie. Prin urmare era o diferență de cel puțin patru luni la care, acum, se poate adăuga perioada mortatoriului de cinci luni introdusă prin Ordonanța 90/2023. Desigur, autoritățile pot scurta așteptarea dacă decid să plătească mai mult și mai repede. Însă depinde de resursele bugetare aflate la dispoziția Guvernului.

Plata punctelor a început în 2017, la patru ani după soluționarea primelor dosare care prevedeau această formă de despăgubire. Date exacte despre nivelul despăgubirilor nu sunt făcute publice. Conform legislației în vigoare, plata punctelor ANRP se face în tranșe anuale egale, de 20% din suma totală cuvenită. Pentru persoanele care nu pot aștepta o perioadă de cinci ani există varianta de a vinde punctele către jucătorii relevanți din piață secundară. Vânzarea se face cu discount, dar avantajul este că suma este primită într-o singură tranșă.Lasă un răspuns