Cine poate primi puncte ANRP și ce sunt acestea?

Dacă până nu demult, în perioada 2007-2011, foștii proprietari primeau actiuni la Fondul Proprietatea, mulți dintre aceștia alegând să își vândă aceste actiuni, astăzi, se pare că mai există anumite persoane păgubite. Nu puține au fost acțiunile intentate de persoanele păgubite împotriva statului român în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și aveau în vedere solicitările de despăgubire la care statul le făcea față cu greu. În anul 2010 a fost pronunțată de CEDO o soluție în cazul Maria Atanasiu versus statul român, prin care CEDO solicita urgentarea procesului de despăgubire.

La scurt timp a fost adoptată Legea nr 165/2013 care prevedea că despăgubirea celor ce au pierdut anumite bunuri aflate în proprietate în timpul regimului comunist se putea face prin restituirea bunurilor preluate abuziv, iar atunci când nu mai este posibilă, persoana vătămată trebuie să primească în schimb un anumit număr de puncte de despăgubire, numite puncte ANRP. Un punct ANRP are o valoare de 1 leu.

Pentru a beneficia de restituirea în natură a bunurilor, fiecare persoană trebuie să depună o cerere de restituire. La nivelul fiecărei localități a fost înființată o comisie care să facă inventarul terenurilor agricole și forestiere care fac obiectul restituirii. Evaluarea modalității de compensare prin punct ANRP e este fixată de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor. Aceasta verifică dacă persoanele care depun cerere au sau nu dreptate și dacă trebuie să beneficieze de aceste măsuri compensatorii.

Vinzi puncte ANRP?

Dacă vrei să vorbim mai mult despre acest subiect, nu ezita să ne contactezi!

ai puncte ANRP, dar încă nu ești sigur ce să faci cu ele?