Analiză de piață

"Caută la urmă după analiza proprie şi părerile experților din domeniu."
Portrait_of_Émile_Faguet
Émile Faguet
critic și istoric literar francez

Procesul de despăgubire a indivizilor și a familiilor acestora, care au avut proprietăți confiscate de către regimul comunist după 1945 este în plină desfășurare în România.

Scurt istoric

 • Statul Roman a început cu restituiri de proprietăți în natură către persoanele sau urmașii persoanelor care au avut proprietăți confiscate în perioada comunismului – 1945 – 1989.

 • Următorul pas a fost constituirea unui fond utilizat în acest proces de despăgubire, respectiv, Fondul Proprietatea. Acest fond a avut inițial valoarea de 14.2 miliarde lei (aproximativ 4.2 miliarde EUR).

 • Procesul de despăgubire prin intermediul Fondului Proprietatea a durat până în anul 2011, moment la care au fost alocate toate acțiunile deținute de către stat la Fondul Proprietatea.

 • În tot acest interval de timp Statul Roman a acordat despăgubiri și în numerar.

 • Prin folosirea acestor 3 metode de despăgubire, respectiv restituire în natură, numerar și acțiuni la Fondul Proprietatea, Statul Roman încă nu are o estimare clară privind valoarea despăgubirilor ce mai trebuiesc plătite.

 • Sub presiunea Uniunii Europene, Statul Roman a promovat o lege nouă care reglementează procesul de despăgubire în prezent, respectiv Legea 165/2013.

 • Conform acestei legi, victimele procesul de confiscare realizat în perioada 1945 – 1989, sunt despăgubite prin intermediul unor puncte, a caror valoare nominala este de 1 leu/punct.

 • Legea 165/2013 prevede doar o singură metodă de monetizare a acestor puncte:
  – numerar in 5 tranșe egale anuale începând, cu 2017, în cuantum de 20% din valoarea totală.

 • Legea 165/2013 a fost modificată în sensul în care punctele nu se mai pot folosi pentru a participa la licitații, în schimb vor putea fi utilizate doar pentru a obține numerar în 5 tranșe anuale.

Cadrul legal

 • Legile care reglementează cadrul legal al procesului de despăgubire în România sunt 165/2013 și 401/2013.

 • Organismul care coordonează procesul de despăgubire și acordare de puncte ANRP este Comisia Națională de Compensare a Imobilelor. CNCI este formată din 11 membri, respectiv Președintele ANRP, reprezentantul Primului Ministru precum și membrii din partea Ministerului Agriculturii și Ministerului Justiției.

Caracteristici ale procesului de despăgubire

Valoarea totală a despăgubirilor ce urmează să fie restituită

În momentul de față nu există o estimare oficială a valorii totale a despăgubirilor ce urmează a fi acordate de către Statul Român.
Aceste dosare ce urmează a ajunge la ANRP sunt revendicari ce nu pot fi restituite în natură.

Estimarea unui număr de dosare ce urmează a ajunge la ANRP este foarte dificil de realizat, dar cu siguranță sunt de ordinul miilor.

Câte puncte au fost emise până în prezent?

De la începutul procesului de emitere a punctelor ANRP, din iulie 2013, au fost emise aproximativ 4 miliarde puncte către aproximativ 10.00 persoane fizice și juridice.
Din acest număr, peste 700 de persoane dețin peste 1 milion de puncte ANRP și doar puțin peste 30 de persoane dețin decizii cu mai mult de 10 milioane de puncte.

Pot diverse instituții financiare străine să cumpere puncte ANRP?

În momentul de față, legea în vigoare, 165/2013, nu restricționează nicio entitate juridică română sau străina în procesul de cumpărare a punctelor ANRP.

Fondul proprietatea vs. Puncte ANRP

FONDUL PROPRIETATEA PUNCTE ANRP
Alocare 2007 – 2011 Iulie 2013 – prezent
Valoare 14.2 miliarde lei Nu există nici o estimare oficială; 4 miliarde puncte emise până în prezent
Portofoliu Actiuni la peste 80 de companii; listate și nelistate la bursă Numerar la Ministerul Finanțelor
Conducere Inițial numit de către stat; Franklin Templeton din 2010 Comisia Națională de Compensare a Imobilelor; 11 membrii numiți de Stat
Tranzactionare Depozitarul Central; piața gri și nereglementată Piața gri; reglemenatată doar prin contracte notariale
Decontare Depozitarul Central ANRP
Monetizare Listare la Bursa de Valori București Numerar în 5 ani.
Discount Înainte de listare: 40 – 75% 50% față de valoarea nominală
Lichiditate 40% din Fond tranzacționat înainte de listare Est. 10 – 15%

Riscuri

TAXARE

În prezent, nu există nicio taxă aferentă cumpărării sau vânzării de puncte ANRP și nici informații cum că ar putea sa existe.

Însă, în trecut, Guvernul României a impus o taxa de 85% pe câștigul rezultat din cumpărarea dosarelor ANRP și a drepturilor litigioase cu discount-uri foarte mari de către anumite persoane.

Această taxă a avut justificarea descurajării corupției aferente acestui proces de despăgubire.

LICHIDITATE ȘI
VOLATILITATE

Lichiditatea pieții punctelor ANRP este influențată de ritmul de emitere a punctelor, respectiv, 50 de milioane de puncte lunar. Acestui efect i se adaugă faptul că există potențial de vânzare din partea deținătorilor existenți de puncte.

Distribuirea acestora este un alt criteriu care afectează foarte mult lichiditatea acestei piețe. Volatilitatea pieții punctelor ANRP este destul de mică și este influențată în principal de știrile negative care vin din partea instituțiilor guvernamentale.

AMÂNĂRI

Până în momentul de față sunt deja amânări consistente de timp în ceea ce privește rezolvarea dosarelor înregistrate la ANRP. În momentul de față nu există o estimare reală privind numărul final al tuturor dosarelor de despagubire ce vor trebuie plătite de către Statul Român.

Ai puncte ANRP, dar încă nu ești sigur ce să faci cu ele?